Development of Functional Foods

Cluster

  • Food Technology and Human Nutrition (TAN)

Description

The aim of the research is to develop formulation strategies for the creation of tailor-made foods, that is foods designed to meet specific sensory, nutritional and health needs. The strategy used to pursue these objectives is based on the study of the interactions among the ingredients as the applied technological interventions and their intensity vary.  

Research subjects

  • Utilizzo di strutture lipidiche self-assembly per lo sviluppo di alimenti a basso contenuto lipidico e/o di acidi grassi saturi e trans isomeri.
  • sviluppo di sistemi emulsionati per la veicolazione di molecole bioattive e composti probiotici
  • sviluppo di metodologie di formulazione e processo per il miglioramento della bioaccessibilità di specifiche molecole bioattive
  • sviluppo di strategie per la riduzione dell’indice glicemico degli alimenti

ERC panels

  • LS9_6 Marine biotechnology and bioengineering

Tags

  • Bioaccessibilità, biodigeribilità, indice glicemico, molecole bioattive, struttura

Members

Maria Cristina NICOLI
Monica ANESE
Sonia CALLIGARIS
Nadia INNOCENTE
Lara MANZOCCO
Donatella PERESSINI