Food Microbiology

Cluster

  • Agricultural Biology and Microbiology

Description

The researchers of the Food Microbiology group carry out their research in all the fields of microbiology applied to food (meat, cured meats, wine, beer, vinegar, fresh and processed vegetables, milk and cheese). Their mission is to study food safety and quality problems through basic and applied research, generating new knowledge to deal with threats or risks to human health and the environment, and to develop effective means for their eradication or reduction. Examples of research in this section include: development of molecular methods for the identification of pathogens and the evolution of microbial populations during food fermentations; the study of ecology and the properties and interactions between intestinal microbiome and man/animal; the development of biosensors with molecular probes for in/on-line pathogen detection; the use of microbial cultures for the conversion of food wastes into environmentally-friendly biopolymers; the study of bioprotection against pathogens and/or for the improvement of the organoleptic/sensorial characteristics of food and wine; the study of ecology of fungi and analysis of the prevalence of toxinogenic moulds in fermented and preserved products; diagnostics and use of phages in fermentations of food and wine. The Microbiology group collaborates with many national research centres (University of Molise, University of Basilicata, University of Milan, University of Reggio and Modena, and other research centres CNR-Avellino, Fondazione Mach San Michele all’Adige, ERSA-FVG) and foreign research centres (Institute for Wine Biotechnology Stellenbosh University South Africa; Institut Ruder Boskovic Laboratory for Ichtyopatology Laboratory for biological materials, Zagreb, Croatia; Ben Gurion University of the Negev, Israel; INRA, Paris, France; Universitat de Valencia, Spain, Univerida de Vigo, Spain, Haute école de viticulture et oenologie Changins, Switzerland, University College Cork, Ireland, University of British Columbia, BC, Canada), as well as many private industries. The research is carried out in four main laboratories: Food Microbiology Laboratory, Molecular Biology Laboratory, Virology and Cell Culture laboratory, Pilot Fermentation Laboratory.

Research subjects

  • Sviluppo e validazione di metodi di analisi microbiologiche basate sull’impiego di tecniche non convenzionali, di primer e sonde a DNA, per l’identificazione e la caratterizzazione di patogeni in alimenti e animali da allevamento (pollame, pesci) mediante metodiche molecolari
  • Sviluppo e ottimizzazione di biosensori (ottici ed elettrochimici) per la ricerca di patogeni
  • Valutazione e validazione di sistemi di sterilizzazione in ambito industriale
  • Controllo delle fonti di contaminazione di materie prime, semilavorati e prodotti finiti attraverso la prevenzione, l’individuazione e l’inattivazione dei biofilm microbici mediante l’utilizzo di strategie non convenzionali
  • Innovazioni tecnologiche basate sull'impiego di microrganismi
  • Studio di sistemi di sanificazione per attrezzature e superfici destinate al contatto con alimenti
  • Messa a punto di strategie biologiche per il miglioramento della sopravvivenza dei probiotici negli alimenti
  • Miglioramento della sostenibilità nel settore lattiero-caseario
  • Studio della bioattività di peptidi di origine animale
  • Studio di nuovi polimeri derivati da reflui alimentari
  • Studio, miglioramento, bioprotezione e sostenibilità delle fermentazioni alcoliche e malolattiche in mosti e vini
  • Basi molecolari della risposta allo stress in microrganismi probiotici
  • Innovazione nella lotta biologica vs. muffe/micotossine
  • Sviluppo di metodi rapidi tradizionali e molecolari per il rilevamento di Brettanomyces nei mosti e vini
  • Studio di metodi rapidi e innovativi per l'eliminazione di Brettanomyces da mosti e vini

ERC panels

  • LS6_7 Mechanisms of infection
  • LS9_6 Marine biotechnology and bioengineering
  • LS9_1 Bioengineering for synthetic and chemical biology
  • LS9 Biotechnology and Biosystems Engineering: Biotechnology using all organisms, biotechnology for environment and food applications, applied plant and animal sciences, bioengineering and synthetic biology, biomass and biofuels, biohazards

Tags

  • Patogeni, biosensori a DNA, primers e sonde a DNA
  • Metodiche di microbiologia classica e metodi rapidi di biologia molecolare
  • Biofilm, ozono, probiotici, batteri lattici, batteri patogeni, UV, prodotti lattiero-caseari
  • Salami, salumi, fermentazioni alcoliche, malolattiche e lattiche
  • Biopolimeri, associazioni microbiche, reflui alimentari
  • Starter, fermentazioni alimentari guidate
  • Microbioma, proteoma, metaboloma
  • Stress response in LAB
  • Bioprotezione, starter, fungi, micotossine

Members

Giuseppe COMI
Lucilla IACUMIN
Michela MAIFRENI
Marisa MANZANO
Marilena MARINO