Use of Unconventional Technologies to Improve Food Safety, Quality and Sustainability

Cluster

  • Food Chemistry and Technologies

Description

The research is oriented to the study of the application, in the food sector, of non-thermal technologies based on the exploitation of electromagnetic radiation (UV-C and pulsed light), mechanical waves (ultrasounds), high pressure homogenization, ozone and dense phase carbon dioxide. For this purpose, pilot plants are available at the DI4A department to develop processes in order to evaluate their potential application in a company.

Research subjects

  • Sono stati studiati gli effetti dell’applicazione di radiazioni elettromagnetiche (luce UV-C e pulsata), onde meccaniche (ultrasuoni), omogeneizzazione ad alta pressione, ozono e anidride carbonica in fase densa
  • ridurre la contaminazione microbica al fine di garantire la sicurezza
  • inibire l’attività enzimatica al fine di migliorare la qualità del prodotto
  • decontaminare reflui di lavorazione per aumentare la sostenibilità del processo
  • modificare la struttura e le proprietà funzionali e nutrizionali di biopolimeri

ERC panels

  • LS9_6 Marine biotechnology and bioengineering

Tags

  • Ultrasuoni, omogeneizzazione ad alta pressione, luce UV-C, luce pulsata, ozono,
  • anidride carbonica in fase densa, campi elettrici pulsati PEF
  • Ultrasuoni, omogeneizzazione ad alta pressione, luce UV-C,
  • luce pulsata, ozono, anidride carbonica in fase densa

Members

Maria Cristina NICOLI
Monica ANESE
Sonia CALLIGARIS
Nadia INNOCENTE
Lara MANZOCCO