Cereals and Derivatives

Cluster

  • Food Technology and Human Nutrition (TAN)

Description

The research activity concerns the influence of raw materials, formulations and technological processes on the quality of finished products. Particular attention is paid to the evaluation of rheological properties of ingredients and semi-finished products for the optimization of formulations and processes, investigations on the structure and definition of analysis protocols for quality control of raw materials and products. On an analytical level, research is mainly focused on the combination of traditional rheological techniques (imitative and empirical) with those of the fundamental type.  

Research subjects

  • Valutazione della qualità tecnologica del frumento mediante tecniche reologiche di natura empirica e fondamentale.
  • Studio dell’effetto di ingredienti e miglioratori sulle proprietà reologiche e performance tecnologiche di impasti per prodotti da forno.
  • Formulazione di alimenti a base di cereali arricchiti in composti bioattivi (fibra dietetica solubile ed estratti vegetali ad attività antiossidante)
  • Sviluppo di strategie atte ad implementare la qualità sensoriale e nutrizionale di prodotti senza glutine.

ERC panels

  • LS9_6 Marine biotechnology and bioengineering
  • PE4_17 Characterisation methods of materials
  • PE5_1 Structural properties of materials
  • PE8_10 Manufacturing engineering and industrial design

Tags

  • Frumento, qualità tecnologica, proprietà reologiche degli impasti, panificazione
  • Pastificazione, estrusione-cottura, prodotti funzionali, prodotti gluten-free

Members

ALESSANDRO SENSIDONI
Incaricato esterno di insegnamento
Donatella PERESSINI