Analytical Chemistry and Biochemistry

Cluster

  • Chemistry (C)

Description

The research activity carried out by this group focuses mainly on the development and optimization of analytical devices and procedures aimed at the selective determination of chemical species present in complex matrices of both food and environmental type. This research is mainly oriented to the development and optimization of electroanalytical and microgravimetric sensors, biosensors and microfluidic devices to be used in the food, biological and environmental fields. Moreover, particular attention is paid to the development of methods aimed at characterizing the protein and lipid structure of food matrices of vegetable or animal origin and their evolution in stress-oxidative processes. These researches are developed using electrochemical, spectrophotometric techniques, GC-MS, ICP-AES, HPCE and HPLC.

Research subjects

  • Sviluppo e ottimizzazione di sensori elettroanalitici per specie presenti in atmosfere gassose o in liquidi a bassa conducibilità, ricorrendo ad elettrodi supportati su membrane scambiatrici ioniche e/o basati sull’impiego di liquidi ionici e solventi eutettici.
  • Sviluppo e ottimizzazione di sensori costituiti da elettrodi modificati con specie, quali macromolecole, polimeri o nanoparticelle, in grado di esaltarne la selettività e la sensibilità
  • Sviluppo e ottimizzazione di biosensori che sfruttano le proprietà di biomolecole quali anticorpi, antigeni o enzimi
  • Sviluppo e ottimizzazione di sensori microgravimetrici per atmosfere gassose e mezzi liquidi
  • Sviluppo e ottimizzazione di dispositivi analitici miniaturizzati
  • Studio di polimeri con proprietà fotocatalitiche per imballaggi alimentari
  • Studio di enzimi presenti negli alimenti con spiccata attività nel contrastare l’attività di radicali formati da specie ossigenate parzialmente ridotte
  • Sviluppo e ottimizzazione della misura di prodotti primari e secondari della perossidazione mediante test spettrofotometrici
  • Studi finalizzati a stabilire le condizioni ottimali di conservazione, cottura e stagionatura e la loro influenza sullo stato antiantiossidante di alimenti
  • Valutazioni nutrizionali legate alla presenza di vitamine idro e liposolubili negli alimenti
  • Presenza di metalli in alimenti e campioni biologici di varia natura

ERC panels

  • PE4_5 Analytical chemistry
  • PE4_7 Chemical instrumentation
  • PE4_8 Electrochemistry, electrodialysis, microfluidics, sensors
  • PE4_9 Method development in chemistry
  • PE4_12 Chemical reactions: mechanisms, dynamics, kinetics and catalytic reactions
  • PE4_15 Photochemistry
  • PE4_18 Environment chemistry
  • PE5_5 Ionic liquids
  • PE5_11 Biological chemistry and chemical biology
  • LS1_2 Biochemistry
  • LS9_6 Marine biotechnology and bioengineering

Tags

  • Elettroanalisi, sensori elettrochimici, alimenti di matrici alimentari e ambientali
  • dispositivi analitici miniaturizzati, perossidazione lipidica
  • attività antiossidante, liquidi ionici.

Members

Rosanna TONIOLO
Nicolo' DOSSI
Rossella SVIGELJ
Franco TUBARO